POP POP FIZZ FIZZ ¼, en nu bier, 2014

(Text for catalogue Vaast Colson)

Champagne. Waar zouden we zijn zonder champagne? Neem nu de De Venoge Cordon Blue Brut Sélect. Een prima keuze, rechtsreeks uit het Franse champagnestadje Éparnay. 50% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier en 25% Chardonnay. Een doorgaans zeer elegante champagne met een grote concentratie aan geur en smaak. Lekker bij lichte gerechten en hapjes als schaal- en schelpdieren.

POP! 375 ml brengt de kurk tot 1,2 meter links onder de eerste drum. Zacht en meelevend commentaar vanuit het publiek. Concentratie. Fles twee wordt in stelling gebracht…

Drums. Waarom niet de DW Collector’s Series FinishPly™ van het type Champagne Glass met Chrome Hardware? Bij Drum Workshop is ‘The Drummer’s Choice®’ meer dan een slogan, het is een feit. Na meer dan dertig jaar innovatie en toewijding om de fabricatie van de drums te verbeteren, zijn DW drums de standaard waar anderen zich aan meten. Om die positie te bereiken heb je meer nodig dan kennis van het instrument of een paar goede ideeën; het vergt oprechte passie voor het ontwerpen en ontwikkelen van het beste van het beste.

POP!! Kurk nummer 2, afkomstig van een 750 ml fles, landt 40 cm boven de volgende drum. Groenblauwe verf spat rond. Beschaafd gejuich. Deze was al dichterbij. De drum was ook groter. De fles was ook groter. Champagne gaat rond. Door naar fles drie. We hebben tenslotte niet alle tijd.

Drummer. Neem nu Joseph Albert “Joe” Morello (17 juli 1928 –12 maart 2011). Een jazz drummer die het best bekend is van zijn 12,5 jaar met The Dave Brubeck Quartet. Hij wordt vooral herinnerd door zijn ongebruikelijke ‘time signatures’ die onder andere gespeeld worden in nummers als “Take Five” en “Blue Rondo à la Turk”. Hij was een fervent bespeler van de Champagne Glass drums van DW.

POP!!! VOLTREFFER! 10 centimeter uit het midden van het drumvel. Luidkeels gejuich. Lichte euforie vult de ruimte. Grotere drum en grotere fles (1,5l). Grotere spanning en dus grotere ontlading. Nu weer concentratie. Nog één fles te gaan. De verf wordt aangebracht. De handen worden gedroogd. Stelling wordt genomen. Men drinkt champagne. Men houdt de adem in…

Drumvellen. Zonder drumvel geen geluid. REMO fabriceert de Coated Powerstroke® in de varianten 1, 2, 3 en 4. Ze zijn voorzien van een dunne onderlaag aan de buitenste rand van de kop om de hoge frequentie boventonen subtiel te dempen. Dit zorgt voor een bijna perfecte balans tussen respons en toonregeling die de Powerstroke® tot een van REMO’s meest geliefde modellen heeft gemaakt.

POP!!!! Na een ultieme inspanning knalt kurk nummer vier, gestuwd door een drie liter fles, 10 cm boven de vierde en laatste drum. Het scheelt niks. Men juicht alsof het raak is. Men juicht alsof alles raak was. Het volk is blij en gelukkig. De kunstenaar lijkt tevreden. Het offer is volbracht. Een op vier en nu bier! En champagne! Nog meer champagne!

Frank Koolen, 2014